Neem contact op

Biografie

  • Journalist
  • Spreker
  • Dagvoorzitter
  • Presentator
  • Programmamaker

Rutger Castricum heeft zich binnen de Nederlandse mediawereld ontpopt als een veelzijdige en dynamische journalist, presentator en dagvoorzitter. Zijn carrière, die begon na zijn studie aan de School voor Journalistiek, heeft hem gebracht van lokale televisie naar landelijke bekendheid. Vooral zijn tijd bij GeenStijl en PowNed viel op door zijn onorthodoxe en uitdagende stijl. Zijn bijdrage aan PowNews en diverse programma's zoals 'De Hofbar' en 'Kar' tonen zijn unieke aanpak. Rutger staat bekend om zijn vermogen om kritisch en met humor in te spelen op actuele gebeurtenissen, waarbij hij altijd de kloof tussen politiek en publiek probeert te overbruggen.

GEENSTIJL

Tussen 2006 en 2010 was Rutger actief bij GeenStijl. Daar was hij de man voor de camera, bekend om zijn scherpe filmpjes en reportages. Hij wist de aandacht te trekken met zijn unieke stijl die zowel fans als critici opleverde. Rutger reflecteert: "In die periode waren bepaalde onderwerpen taboe, zeker voor politici. Ik zette graag vraagtekens bij de gevestigde orde, niet alleen voor de lol, maar ook omdat ik geloof in het belang van open en eerlijk debat. Zwijgen maakt problemen alleen maar groter. Mijn stijl was uitdagend en humoristisch. Soms ging ik te ver, maar ik heb er enorm van genoten. Nu maak ik mijn eigen programma's, waarbij ik diepgang combineer met een serieuzere toon, maar humor blijft key."

Zijn grote doorbraak bij GeenStijl was in 2008, met het legendarische interview met Ella Vogelaar, destijds minister, over haar 'Spindoctor'. Vogelaar zweeg veel, maar Rutger drong aan met pittige vragen. Dit interview werd verkozen tot 'Het politieke moment van 2008' en belandde op de derde plaats in 'Het TV-moment' van het jaar 2008.

POWNED

In 2010 speelde Rutger een centrale rol bij de lancering van PowNed, een vernieuwende publieke omroep voortgekomen uit GeenStijl. Als een van de creatieve krachten achter PowNews, zette hij een dagelijks nieuwsprogramma op de kaart dat uitblonk in humor en kritische journalistiek, resulterend in een breed en divers publiek.

Als politiek verslaggever bij PowNews was Rutger niet alleen in Den Haag te vinden, maar was hij ook in gesprek met burgers op straat. Hij onderstreept het belang van deze interacties: "Er is vaak een kloof tussen de politiek en de gewone burger. Mijn rol als journalist is om de stem van het volk te laten horen, hun perspectieven te delen. Door politici te confronteren met deze stemmen, dwing ik hen om direct te reageren op maatschappelijke kwesties, terwijl ik altijd streef naar een evenwichtige benadering." Rutger benadrukt hiermee het belang van het verbinden van politiek met de dagelijkse realiteit van mensen.

KAR

In zijn innovatieve programma 'Kar' mixt Rutger twee boeiende formats: de Klimaatkar en de Hofkar. Tijdens de internationale klimaatweken pakt hij de Klimaatkar en trekt hij eropuit om gesprekken aan te gaan met mensen die een rol spelen in het klimaatdebat. Gasten van diverse pluimage, zoals klimaatdeskundige Gerrit Hiemstra, politicus Rob Jetten en de kritische Van Haga, stappen bij hem in voor een rit vol inzichtelijke en toch humorvolle dialogen. Met de verkiezingen in het vizier, schakelt Rutger over naar de Hofkar. Hier nodigt hij lijsttrekkers en kandidaten van lokale en provinciale verkiezingen uit voor een ritje waarin openheid en eerlijke gesprekken centraal staan. Deze unieke aanpak biedt een frisse kijk op zowel milieukwesties als politieke thema's.

DE HOFBAR

Rutger is al negen seizoenen de drijvende kracht achter het succesvolle programma 'De Hofbar' op NPO 2. Een programma waarin burgers hun bezorgdheid delen over hoe Haagse beleidskeuzes de samenleving beïnvloeden. Hij brengt deze zorgen onder de aandacht van verantwoordelijke ministers, waarbij hij diepgaand en kritisch doorvraagt.

PROJECTEN & AWARDS

Vanaf maart 2020 is Rutger het gezicht van de NPO Radio 1 podcast 'De Nacht van Rutger'. Hierin voert hij, vanuit zijn huis, boeiende gesprekken met toonaangevende gasten over actuele thema's. In 2022 startte hij met 'Inclusief Rutger', een vernieuwende show die dieper ingaat op het thema inclusiviteit, met een breed spectrum aan gasten. Het jaar 2023 was een vruchtbaar jaar voor Rutger met verschillende nieuwe projecten. Zo maakte hij zijn opwachting in 'De gevaarlijkste wegen' samen met Roxane Knetemann en presenteerde hij de spelshow 'De Bluffer', als ook het programma 'Taxi Castricum', waarin hij in gesprek gaat met bekende Nederlanders. Zijn documentaireserie over nationalisme in Nederland, 'Rutger en de Nationalisten', maakte veel indruk en veroverde een eervolle tweede plaats bij de Sonja Barend Award.

OOK MET ONS SAMENWERKEN?

Wil jij samenwerken met Rutger of één van onze andere talenten? Laat het ons weten!