Neem contact op

Biografie

  • Journalist & columnist
  • Auteur
  • Dagvoorzitter & spreker
  • Opiniemaker
  • Podcast-host
  • Presentator

Sander Schimmelpenninck is journalist, spreker, dagvoorzitter en columnist. Hij is opgegroeid in Twente en woont nu afwisselend in Amsterdam en Zweden. Sander studeerde rechten in Rotterdam en Milaan. Na het afronden van zijn studie begon hij met frisse tegenzin als advocaat op de Zuidas. Na enige tijd verliet hij de advocatuur voor een ondernemersavontuur: twee jaar runde hij samen met Jaap Reesema (ook bekend van The X-Factor) Pink Flamingo, een pizzeria in Amsterdam.

Schrijver

Vanaf november 2016 tot en met september 2020 was Sander hoofdredacteur van het tijdschrift Quote. Hier zorgde hij voor de nodige opschudding. Zo schudde hij Amsterdam wakker voor de gevaren van Airbnb en nam het op voor het fenomeen studentencorps. Daarnaast schreef hij een aantal goed gelezen artikelen: van het gesjoemel van de Postcodeloterij en boterbouwer VanDutch tot verhalen over zwarte Bitcoins, falende start-ups, de valse belofte van de deeleconomie en over inzichten in gesloten wereldjes als die van INSEAD. In 2018 won hij het programma ‘De Slimste Mens’. Sinds september 2019 is Sander columnist voor de Volkskrant.

In zijn nieuwste boek Sander en de Brug, geeft hij antwoord op de vraag die na het succes van de tv-serie Sander en de kloof, vanuit alle hoeken kreeg: wat kunnen we doen voor meer gelijke kansen in Nederland?

Opiniemaker

Als opiniemaker laveert Sander graag tussen de klassieke linksrechtse tegenstelling. Zo vindt hij, net als Piketty, het huidige kapitalisme disfunctioneel met een groter gat tussen rijk en arm als gevolg. Werken zou weer een manier van volksverheffing moeten worden; nu loont het echter vooral om geld te laten werken. Daar staat tegenover dat hij aan politieke correctheid een broertje dood heeft; het slachtofferdenken van veel mensen is weinig productief. Eigen verantwoordelijkheid blijft uitgangspunt voor een beter bestaan. Lang leve de selfmade (wo)men!

Sander en De Kloof

Sander presenteerde voor de VPRO het spraakmakende Sander en De Kloof, waarin hij onderzoek doet naar de vermogens- en kansenongelijkheid in ons land. Voor Omroep WNL maakte Sander verschillende programma’s met en over ondernemers. Zo nam hij een kijkje in de keuken bij familiebedrijven in De Opvolgers en presenteerde hij samen met presentatrice Welmoed Sijtsma de veelzijdige talkshow Op1. Na een jaar heeft Sander het stokje overgedragen aan Jort Kelder die het programma nu samen met Welmoed presenteert.

Zelfspodcast

In 2019 is Sander samen met Jaap Reesema de populaire podcast gestart, genaamd de ‘Zelfspodcast’, waarin zij hun dagelijkse leven bespreken aan de hand van verschillende onderwerpen. De Zelfspodcast is uitgeroepen tot de best beluisterde podcast van 2020. Samen met Maarten de Gruyter bespreekt Sander in de podcast ‘Eind goed Vastgoed’ de wondere wereld van het stenenschuiven. Hoe kunnen vrije jongens nog opereren met een regelzieke overheid, waar liggen de kansen en wie zijn de mensen op wie we moeten letten?

Eigen verantwoordelijkheid blijft uitgangspunt voor een beter bestaan.
Reviews

Anderen over Sander Schimmelpenninck

Björn Six (Mr. Six, i.o.v. Sustay) | Middenhuur Award


Het was prettig samenwerken met Sander. Hij komt afspraken na en neemt het voorbereiden van zijn lezing serieus. De presentatie had een perfecte balans. Hij is professioneel, scherp, kritisch en bijterig naar ons publiek, de klassieke vastgoedmarkt. Het publiek was gecharmeerd van Sander. Kortom, ik heb hele positieve reacties ontvangen.


Willem Albert | Above Media BV

“Het is een feest om iemand als Sander on-stage te hebben. Zijn eerlijke en volstrekt authentieke reacties deden het goed bij het publiek. Hij nam ons mee in zijn mening over hele diverse invalshoeken. Bij ons event ging dat over media, journalistiek, zichzelf in het publieke debat en ondernemerschap. Wij hingen aan zijn lippen”.

OOK MET ONS SAMENWERKEN?

Wil jij samenwerken met Sander of één van onze andere talenten? Laat het ons weten!